Mooi Zeist

Supermarkten vol dankzij werk van arbeidsmigranten

Terwijl Nederlanders thuis zitten draaien arbeidsmigranten overuren om de schappen te vullen. Weinig mensen beseffen dat we een groot deel van ons voedsel te danken hebben aan het werk dat buitenlandse werknemers verrichten. Verschillende uitzendbureaus wijzen erop dat we hen in deze tijd niet mogen vergeten.

Grote kans dat de groente en fruit in je winkelmandje is geplukt door een Poolse of Roemeense werknemer. Deze vaak ondergewaardeerde groep speelt een cruciale rol in onze voedselindustrie. Door het coronavirus ligt er nu veel druk op deze sector en staan uitzendbureaus voor een grote uitdaging. ‘‘Wij hebben nu alle mensen aan het werk om te zorgen dat er verse producten in de supermarkt komen,’’ zegt directeur René Derksen van Cervo in een interview met de Gelderlander.

Er wordt met man en macht gewerkt om de vraag naar voedsel te beantwoorden, maar dit wordt wel steeds lastiger. Aspergestekers en aardbeikwekers hebben hun zorgen inmiddels uitgesproken. De gebruikelijke voorjaarsdrukte kan niet worden opgevangen doordat veel Polen en Roemenen deze kant niet meer op kunnen of willen komen.

Bij Cervo gaat het tot nu toe goed. ‘‘Gelukkig hebben we het rustig kunnen houden door veel maatregelen te nemen en onze mensen steeds goed te informeren.’’ Het bedrijf zet extra busjes in om werknemers gescheiden van elkaar te vervoeren en diensten worden zoveel mogelijk opgesplitst. Daarnaast worden werknemers via Whatsapp dagelijks op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en kunnen ze een speciaal noodnummer bellen wanneer ze vragen hebben of ongerust zijn. Bovendien zijn hygiënevoorschriften en leefregels in de woonruimtes aangescherpt.

Derksen wijst ons erop dat zij, vooral in deze tijd, best wat meer gewaardeerd mogen worden. ‘‘Nederland zit thuis, maar alle Polen zijn hard aan het werk om te zorgen voor voldoende voedsel. Het zou niet gek zijn als er ook voor hen wordt geapplaudisseerd.’’

Terug naar overzicht